Dicsőszentmárton múltja, jelene és a jövő
Dicsőszentmárton múltja, jelene és a jövő A Rákóczi utca az 1910-es években A "Republicii" utca 2010-ben

2024. 7. 21, vasárnap
Illés napja van

holnap: Dániel napja lesz

térkép

erdély ma

kapcsolatfelvétel

 

 

A dicsőszentmártoni Kökényes Néptáncegyüttes

 

2002-ben megszületett, majd 2004 októberében konkrétizálodott az a gondolat, hogy Dicsőszentmártonban, gimnáziumunkban, szükségszerű létrehozni egy diák néptánccsoportot, mely iskolai, városi előadásokon iskolánk magyar tagozatát képviselje. Hetente egyszeri két órás oktatásra járt el a kb. 25-30 gyerek az iskola tornatermébe. A tanfolyam beindulásakor a lelkesedéstől több gyerek kiváncsiskodása forrott, de lassan látván azt a kemény munkát, ami két óra alatt lefolyik, a gyerekek létszáma időközben lemorzsolodott. Másfél év kellett ahhoz, hogy beérjen a csoport, hogy tagjai érezzék, ne csak tanulják az eredetit, a szépet, identitásukat ápolva a néptáncot. Ebből a csapatból nőtte ki magát a nagy csoport, mely 2006- tól a Kökényes néptánccsoport néven ismeretes. E névnek történelmi háttere van. Eredetét vizsgálva, okiratokat, tanulmányokat követve, a Küküllő szó honfoglalás előtti avar, vagy bolgár-török eredetű szó. Eredeti jelentése kökényes, tágabb értelmezésben töviskés, bozotos. A honfoglalók átvették ezt a szót, és mindmáig használjuk. A VII. Században keleti irányból betelepült szlávok „trnava-trn (tövis) + ava (viz) jelentésü szava ugyanúgy kökényes, töviskés, bozotos jelentésű. Innen a név.

Ma már táncegyüttesünket Maros megye legjobb amatőr néptáncegyüttesei között jegyzik, bizonyítják mindezt az egyre gyarapodó felkérések, a rangos erdélyi illetve külföldi néptáncfesztiválokon kapott elismerések.

Táncosaink egész estét betöltő műsorral tudnak színpadra lépni, kilenc tájegység táncaival (küküllőmenti román, magyar és cigány táncok, Maros menti cigányritmusok, vajdaszentiványi táncrend, mezőmadarasi táncok, mezőségi táncok, nyárádmenti táncok, széki táncrend, felcsíki táncok, illetve kalotaszegi táncok), gyermekjátékokkal, különböző tematikus táncjátékokkal (karácsonyi hagyományokat feldolgozó Advent a Kis-Küküllő mentén című zenésített táncjátékkal, március 15-e tiszteletére összeállított Verbuválás, csatamező, szabadság... című táncjátékkal).

A Kökényesben jelenleg négy korosztályban négy csoporban Morzsa-, Apró-, Kis- és Nagy Kökényesben több mint 130 gyerek táncol, óvodás korosztálytól el egészen XI. osztályig.

2008-tól kezdődően táncosaink két egyhetes, saját szervezésű edzőtáborban vesznek részt. A Kis-, és Apró-Kökényes tagjai immár hagyományosan Marosmagyarón mélyítik el tánctudásukat, a Nagy-Kökényes tagjai pedig a magyarországi Fertő-tó partján vernek tábort évről-évre.

A Kökényes Néptáncegyüttes, az ALKISZ ifjúsági szervezet és a Traian Állami Főgimnázium társszervezésében minden szombaton 10.30–13.00 óra között városunkban Játszóházat és Gyermektáncházat működtet 2004 óta. Ide az Alsó Kis-Küküllőmente majdnem minden településéről érkeznek résztvevők.

Évente két alkalommal megyei és nemzetközi rangú néptáncfesztivál házigazdája a Kökényes Néptáncegyüttes és Dicsőszentmárton. A Vízmelléki hagyományőrzők találkozóját, illetve a Kiöntött a Kis-Küküllő néptánctalálkozót 2007 óta szervezzük meg rendszeresen.

2010 elején az együttes az ALKISZ ifjúsági szervezet jóvoltából saját tulajdonú, korszerűen felszerelt edzőtermet kapott, amely havi rendszerességgel felnőtt táncháznak is helyet ad.

Együttesvezetők: Fodor Sándor József és Gagyi Zoltán

Táncoktatók: Varó Huba és Vásárhelyi Mónika           


Dicsőszentmártoni időjárás                     Valid (hiteles) HTML 4.01 Transitional           Dicsőszentmárton a Facebookon
"A tudatlanság nem mentség!"  ***   © Minden jog fenntartva dicsoszentmarton.ro