Dicsőszentmárton múltja, jelene és a jövő
Dicsőszentmárton múltja, jelene és a jövő A Rákóczi utca az 1910-es években A "Republicii" utca 2010-ben

2024. 7. 21, vasárnap
Illés napja van

holnap: Dániel napja lesz

térkép

erdély ma

kapcsolatfelvétel

***

Itt a farsang, áll a bál ...

Fény született Dicsőszentmártonban

A Kutyakölykök és a Kökényes

Átalakul Dicsőszentmárton

Kincsünk a néphagyomány!

 

 

Átalakul Dicsőszentmárton főtere

2010. 05. 19, szerda

A szocialista „városiasodás” időszakában szétbombázták a küküllőparti város központját. Villanyoszlopokkal plántálták körbe a főutcát, megsemmisítették az út közepén húzódó zöld sávot, s valósággal behálózták a központot ilyen-olyan vezetékekkel. Ezen próbál most változtatni az önkormányzat. A személygépkocsik számának növekedése azt eredményezte, hogy egyre többen hiába keresik a parkolóhelyet az autóik számára. Ezt a gondot úgy próbálták megoldani, hogy a Köztársaság utca két oldalán parkolósávot alakítottak ki. Ám ez sem elegendő a megnövekedett igények miatt. A városi tanács múlt szerdai ülésén elfogadták azt a városrendezési tervet, amelyet Teodor Muth mérnök javasolt a tér átalakítására.

Földbe a vezetékeket!

A Jövő és a Mioriţei utcák közötti központi utcarész kerül felújításra, ez csaknem egy kilométeres, egészen pontosan 708 méteres útszakasz. A város legtöbb közintézménye, kereskedelmi egysége található itt. Az úttest alapozása még enyhén szólva is gyenge, nagyon sok a gödör, ami esős időben tele van tócsákkal. A járdák szélesek ugyan, de állapotuk sok kívánnivalót hagy maga után. Igaz ugyan, hogy a járdaszéleken fák állnak, de a közöttük levő gyalogjáró szakasz teljességgel kihasználatlan. Az oszlopokon álló villanydrótok, valamint az RDS és ADLER társaságok szövevényes kábelvezetéke rútítja a városképet. Ezeket a tervek szerint a föld alá helyezik.

Dicsőszentmárton valamikori központja

Lesz útelválasztó zöldövezet

Évtizedekkel korábban az amúgy széles utat zöld sáv választotta el középen. Ezt „modernizálták le” annak idején, remélve, hogy könnyebbé válik a közlekedés. Nehézkesebbé, kaotikusabbá vált. A tervek szerint az úttest közepére egy méter széles, fűvel, virágokkal beültetett zöldövezetet alakítanak ki a központ teljes hosszában – a katolikus templomig – ami üdébbé, rendezettebbé teszi a látványt – s mellette két oldalt 3,5 méteres sáv marad az autós közlekedésnek mindkét irányba, ami bőségesen elég, sőt, kényelmes.

Merőleges parkolók

A terv szerint az úttest két oldalán a járdára merőleges parkolóhelyeket alakítanak ki, oly módon, hogy a fák közötti, eddig kihasználatlan járdaszakaszt megszüntetik. A díszfák viszont megmaradnak. Így az eddiginek kétszerese – szám szerint 220 – lesz a parkolóhelyek száma. És lehetőség nyílik három autóbuszmegálló, és taxis várakozó berendezésére is, anélkül, hogy a forgalmat zavarnák. A közvilágítást áthelyezik az út közepén húzódó zöld sávba, felszabadítva az oszlopoktól a járdafelületet. „A főtér ezzel visszanyeri a hajdani képét, csak sokkal korszerűbb változatban. Sokkal nagyobbnak, térszerűnek tűnik majd a város központja, és sokkal funkcionálisabb lesz” – nyilatkozta lapunknak Szabó Albert tanácsos. A tanács tagjai valamennyien egyetértettek abban, hogy erre az átalakításra szükség van, úgy gazdasági, mint város-esztétikai meggondolásokból is.

Bakó Zoltán

Vásárhelyi Hírlap 4. évfolyam 96. szám


Dicsőszentmártoni időjárás                     Valid (hiteles) HTML 4.01 Transitional           Dicsőszentmárton a Facebookon
"A tudatlanság nem mentség!"  ***   © Minden jog fenntartva dicsoszentmarton.ro