Dicsőszentmárton múltja, jelene és a jövő
Dicsőszentmárton múltja, jelene és a jövő A Rákóczi utca az 1910-es években A "Republicii" utca 2010-ben

2024. 7. 21, vasárnap
Illés napja van

holnap: Dániel napja lesz

térkép

erdély ma

kapcsolatfelvétel

***

Itt a farsang, áll a bál ...

Fény született Dicsőszentmártonban

A Kutyakölykök és a Kökényes

Átalakul Dicsőszentmárton

Kincsünk a néphagyomány!

 

 

Kincsünk a néphagyomány!

Maros megyei elemisták néptánc- és népdal fesztiválja

Dicsőszentmárton - 2010. május 15.

Bár viharokat és esős időt hirdettek a tévécsatornák, napsugaras reggel köszöntött Dicsőszentmártonra 2010. május 15-én, szombat reggel. Nem megszokott szombat ígérkezett, s e nap lezajlásának sikeréhez még a természet is segíteni igyekezett.

A Traian Állami Főgimnázium magyar tanítóközössége napok óta készült, készítette a Maros megyei Tanfelügyelőség  tervezte tevékenységsorozatba befoglalt rendezvényt.  A megye 14 helységéből, 16 iskolából jelentkeztek tánccsoportok, furulyacsoportok, illetve népdalénekesek. 300 vendéggyerek és közel 100 helyi gyerek, kísérők és szülők sokasága töltötte be az iskola folyosóit, termeit a reggeli órákban.

8 és 9 óra között érkeztek a vendégek, a tanítók kijelölt termekbe kísérték a csoportokat, s jó házigazdához illően, kaláccsal fogadták a messziről érkezőket. Lassan szebbnél szebb, színesebbnél-színesebb ruhákba öltözve, vidáman és türelmetlenül gyülekeztek az udvaron. Csoportkép készült mindenkiről, aztán hosszú sorba sorakozva, rezesbandával az élen felvonultunk a város főterén. Micsoda élmény! A forgalom leállt, a gyerekhad pedig büszkén sétált végig a szülők és járókelők sorfala közt.

Kincsünk a néphagyomány

A Mihai Eminescu Művelődési Ház ez alkalommal szűknek bizonyult, sokan lábon, illetve a csarnokban állva hallgatták végig a köszöntő beszédeket. A fesztivált Fodor Sándor József, a dicsőszentmártoni Traian Gimnázium igazgatóhelyettese nyította meg, aki beszédében kiemelte a magyar népdal és néptánc tanítás fontosságát, jellegét, psziho-pedagógiai, illetve erkölcsi szempotjait világította meg: "Most, a XXI. században is felelősséget érzünk kilétünk, identitásunk iránt. A felelősségtudat kit erősebben, kit enyhébben birtokol, de meggyőződésem, hogy mindannyiunk lelkében él. Az elrejtett mag csak addig élettelen, míg nem kap csirára. Mihejt kihajt, csak nőni fog. A mi feladatunk az, hogy magot ültessünk, csiráztassunk, majd felügyeljük annak növekedését. A mai nap rendezvényének is ez a feladata, a már meglevő sok kis csirát felügyeljük, segítsük növekedését."

Fejes Réka szaktanfelügyelő asszony üzenetében a seregszemle céljáról így fogalmazott: „... népi jellegénél fogva, a fesztivál célja a magyar népi kultúra ápolása; ízelítőt nyújtani a megye különböző tájegységeinek népdal- és néptánckincséből; a néphagyományok iránti érdeklődés ébrentartása; a résztvevő tanítóközösségnek munkája tökéletesítéséhez, hatékonyabbá tételéhez nélkülőzhetetlen eszmecsere, tapasztalatcsere; a népi kultúra ébrentartása.”

A helyi Morzsa-Kökényes népviseletbe öltözött pindurkái nyitották a műsort, aztán az Apró-Kökényes népes csapata lépett fel … majd a programfüzet szerint, táncot furulya, illetve népdalénekes váltva, pörgött a rendezvény holtpontmentesen 4 órán át.

A Kis-Kökényes küküllőmenti tánca zárta a programot, majd Dr. Barabás László szakmai értékelőjét hallhatta a közönség. A záróképre minden iskola egy párral képviseltette csoportját, akik ugyanakkor átvehették a szép, színes emléklapokat, illetve okleveleket, hogy ezek által is emlékezetes legyen a Dicsőszentmártonban töltött nap.

Molnár Margit tanítónő

Traian Gimnázium, Dicsőszentmárton


Dicsőszentmártoni időjárás                     Valid (hiteles) HTML 4.01 Transitional           Dicsőszentmárton a Facebookon
"A tudatlanság nem mentség!"  ***   © Minden jog fenntartva dicsoszentmarton.ro