Dicsőszentmárton múltja, jelene és a jövő
Dicsőszentmárton múltja, jelene és a jövő A Rákóczi utca az 1910-es években A "Republicii" utca 2010-ben

2024. 7. 21, vasárnap
Illés napja van

holnap: Dániel napja lesz

térkép

erdély ma

kapcsolatfelvétel

***

Itt a farsang, áll a bál ...

Fény született Dicsőszentmártonban

A Kutyakölykök és a Kökényes

Átalakul Dicsőszentmárton

Kincsünk a néphagyomány!

 

 

Fény született Dicsőszentmártonban

Dicsőszentmárton - 2010. 12. 27.

Igencsak szűknek bizonyult december 27-én délután a dicsőszentmártoni művelődési ház a Kökényes Néptáncegyüttes évzáró műsorán, de a karácsonyi szeretettel áthatott közönség bebizonyította, hogy a jó emberek egymás hegyén-hátán is elférnek.

A tehetséges oktató-koreográfus, Varró Huba Fény születik... című koreográfiája közel hatszáz emberben keltette fel a kíváncsiságot. A műsort a Kökényes Néptáncegyüttes a tőle megszokott csodálatos módon vitte színre.

 A terem már egy órával az előadás kezdete előtt zsúfolásig telt, s aki ezután érkezett, már csak az ajtóból nézhette végig a közel háromórás műsort. De a leleményesebbek, tanulva az előző évek tapasztalataiból, otthonról magukkal hozták kis összecsukható széküket.

A figyelmes szervezők azokra is gondoltak, akik a válság miatt csak a listáról vághatták le a disznót, hisz szünetben zsíros kenyérrel vendégelték meg a népes közönséget, amely után jól korcsolyázott le a megkent torkokon a Seprődi József borász által kínált nemes nedű. A műsort a Morzsa-Kökényes nyitotta, idén zenés táncjátékot mutattak be, az apró lábak irányítgatásában számos lelkes pedagógus segédkezett.

A kisiskolásokból álló Apró-Kökényes már bebizonyította, hogy méltó utánpótlása a nagyobb csoportoknak, hisz idén már nyárádmenti táncrenddel vívták ki a közönség elismerését.

A Kis- és Nagy-Kökényes egy olyan páratlan tematikus műsort mutatott be, amely küküllőmenti, magyarói, felcsíki, kalotaszegi magyar, cigány és román, nyárádselyei és méhkeréki táncokat ötvözött egybe a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó népszokásokkal (istvánozás, aprószentekelés, medvetáncoltatás).

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

S amint a műsorban a fény győzedelmeskedett a sötétség gonosz boszorkányai fölött, úgy kelt életre szívünkben is a remény sugara, hogy életünkben is győzedelmeskedhet a jó.

Gyermekeink, életünk napfényei hirdették számunkra, hogy erős hittel és kitartással, valamint sok-sok fáradsággal csodát lehet varázsolni. Csordultig teltek a szívek reménnyel, fénnyel, örömmel. A tomboló tapsvihar nem akart abbamaradni, a közönség újra és újra át akarta élni a csodát, gyönyörködni akart az üstökösként világító és feltörő fiatal csoportban, amely Kökényes Néptáncegyüttes néven robbant be immár öt éve vidékünk fásult életébe.

Szakács Tímea, Ádámos

e-NÉPÚJSÁG.ro, 2011.01.04.


Dicsőszentmártoni időjárás                     Valid (hiteles) HTML 4.01 Transitional           Dicsőszentmárton a Facebookon
"A tudatlanság nem mentség!"  ***   © Minden jog fenntartva dicsoszentmarton.ro