Dicsőszentmárton múltja, jelene és a jövő
Dicsőszentmárton múltja, jelene és a jövő A Rákóczi utca az 1910-es években A "Republicii" utca 2010-ben

2024. 7. 21, vasárnap
Illés napja van

holnap: Dániel napja lesz

térkép

erdély ma

kapcsolatfelvétel

***

Itt a farsang, áll a bál ...

Fény született Dicsőszentmártonban

A Kutyakölykök és a Kökényes

Átalakul Dicsőszentmárton

Kincsünk a néphagyomány!

 

 

Itt a farsang, áll a bál ... Dicsőszentmártonban is

Dicsőszentmárton - 2011. 02. 18.

Február 18-án szervezték meg Dicsőszentmártonban, a Fényes vendéglőben, az immár hagyományossá vált küküllőmenti farsangi bált. A szervezők: az Alsó-Kis-Küküllő menti Magyar Ifjúság Szövetsége, az RMDSZ helyi szervezete, valamint a Kökényes Néptáncegyüttes közössége, bőkezűen gondoskodtak a vendégek szórakoztatásáról. Az értékes nyereményekben gazdag tombola (a szervezők több mint száz tárgyat sorsoltak ki, a fődíjat pedig egy kétszemélyes hajdúszoboszlói hétvége jelentette), a fenséges falatok mellett olyan hangulatfokozó műsorokkal rukkoltak elő, mint a szászcsávási cigányzenekar fülbemászó muzsikája, a marosludasi Eryka és táncoslányainak szemet gyönyörködtető produkciója, valamint az est fénypontjának számító Kökényes Néptáncegyüttes felülmúlhatatlan előadása, amely méhkeréki táncokat, farsangsiratót és küküllőmenti táncokat tartalmazott.

Néhány vendég, a bál jellegéhez igazodva, ötletes jelmezben jelent meg, ami ugyancsak mulattatta az amúgy is jókedvű vendégsereget.

A színvonalas zene sem maradt hatástalan, a táncparkett zsúfolásig telt ritmusra mozgó táncosokkal, sőt, a szórakozni vágyó közönség kedvét még a lábtaposás, vagy az oldalba befúródóott könyök sem lombozhatta le.

Úgy tűnik, határtalan jókedvünk híre a határon túlra is eljutott, hisz szép számban mulattak velünk anyaországi vendégek is, saját bevallásuk szerint csalogató volt e rendezvény minősége, a messze földön híres küküllőmenti borok íze, valamint e vidék lakóinak példátlan vendégszeretete.

Az órák teltével fokozódott a hangulat is, olyannyira, hogy a bál végét bejelentő szervezőket hitetlenkedő tekintetek fogadták, senki sem értette, miért múlik el minden, ami szép és jó.

Kérdezhetnénk, honnan e páratlan jókedv egy ilyen elkeseredett kisvárosban? Talán gyermekeink sugározzák felénk, akik mintha azt tűzték volna ki célul, hogy csodálatra méltó kitartásukkal, fiatalos lendületükkel, rendkívüli táncprodukcióikkal példát mutatnak az életunt felnőtteknek. A hála ezúttal sem maradt el, a farsangolók rekordszámú tombolát vásároltak, így (is) támogatva a Kökényes Néptáncegyüttes működését.

A szervezők sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy sikerült életre kelteniük egy olyan hagyományt, amely visszahozza életünkbe a télűző „maszkurákat” és az elmaradhatatlan, bőséges „eszem-iszom, dínomdánomokat”. A dicsőszent-mártoniak és a környékbeli falvak lakóinak mulatságát, illetve a szervezésért felelős szervezetek újabb példás összefogását senki és semmi nem zavarhatta meg.

Gyermekeink, életünk napfényei hirdették számunkra, hogy erős hittel és kitartással, valamint sok-sok fáradsággal csodát lehet varázsolni. Csordultig teltek a szívek reménnyel, fénnyel, örömmel. A tomboló tapsvihar nem akart abbamaradni, a közönség újra és újra át akarta élni a csodát, gyönyörködni akart az üstökösként világító és feltörő fiatal csoportban, amely Kökényes Néptáncegyüttes néven robbant be immár öt éve vidékünk fásult életébe.

Szakács Tímea-Katalin óvónő (Ádámos)

e-NÉPÚJSÁG.ro, 2011.02.22.


Dicsőszentmártoni időjárás                     Valid (hiteles) HTML 4.01 Transitional           Dicsőszentmárton a Facebookon
"A tudatlanság nem mentség!"  ***   © Minden jog fenntartva dicsoszentmarton.ro